Comenzile motocicletei sunt amplasate pe ghidon si in apropierea scaritelor pentru comenzile actionate de picior, astfel: ambreiajul este comandat de un levier in partea stanga a ghidonului; mansonul acceleratiei este plasat in dreapta, alaturi de levierul franei fata; frana spate este comandata de picior, printr-o pedala situata in partea dreapta; piciorul stang comanda pedala schimbatorului de viteze.

Cutia de viteze este secventiala, cu punctul mort intre treptele 1 si 2.

Istorie

"Velocipedraisiavaporianna" Germania si Franta. 1818
Aceasta tiparitura din colectia muzeului de stiinte din Londra arata incercarile de a se crea o noua "bicicleta cu aburi" sau o "Drasiana" cu aburi, dupa cum mai erau denumite bicicletele in acea vreme. Dispozitivul a fost inventat in Germania iar masinaria incercata in Gradinile Luxembourg din Paris la 5 aprilie 1818.
Velocipedul cu aburi Michaux-Perreaux. Franta 1868-1869
Avand la baza o bicicleta Michaux, masinaria a fost completata cu un mic motor cu aburi Perraux. Vehicolul se afla in prezent la muzeul Ile de France.
Velocipedul cu aburi Roper. Statele Unite. 1869
Contemporan cu Michaux-Perraux din Franta, acesta a fost creat de americanul Sylvester H. Roper. Iarasi se pare ca minunatia a functionat si se spune ca ar fi fost chiar mai rapida decat un cal. In 1896 Roper a reusit sa mai creeze inca una insa a suferit un atac de cord in timpul demonstratiilor.
Tricicleta cu aburi. Statele Unite. 1880
Aceasta a fost construita de catre americanul George A. Long si poate fi vazuta la muzeul "Smithsonian" din Washington D.C. . Inregistrata in 1882-83 ea nu a avut o viata prea lunga, a fost dezmembrata dupa cativa ani si de abia in 1946 a fost refacuta si expusa ca piesa de muzeu.
Tricicleta cu aburi Parkyns-Bateman. Anglia. 1881
Se pare ca aceasta a fost prima care a avut drept combustibil petrolul, boilerul fiind alimentat cu aceasta substanta. Desi imediat dupa expozitia anuala Stanley din Londra modelul a avut un mare succes, legea din acea vreme a interzis folosirea drumurilor publice de catre vehicolele cu auto-propulsie. (Asta da progres!!)
Petrol-ciclul Butler. Anglia. 1884-1896
Iata un motor in 4 timpi si racire prin apa ce dispune de o cutie de viteza care il face sa mearga la aprox. 600 RPM. In eforturile sale de a o inbunatati, englezul Edward Butler a reusit sa creeze bujia, magnetoul si inca multe alte dispozitive pe care la ora actuala chiar si o motocicleta moderna le are.
Motocicleta cu aburi Copeland. Statele Unite. 1885
Se pare ca rezultatul a fost o incrucisare nereusita intre o bicicleta a vremii si un motor cu aburi.. "Masinaria" poate fi vazuta la muzeul Arizona din Phoenix, SUA.
"Einspur-ul" lui Daimler. Germania.1885-1886
Gottlieb Daimler a fost primul care a folosit materiale gazoase pentru auto-propulsie.
Din nefericire, chair dupa ce s-a adaugat o cutie de viteze modelului original puterea era mult prea scazuta pentru scopul propus.
Bicicleta cu aburi a fratilor Hilderbrand. Germania. 1889-1896
In 1889 ei au realizat un prototip ce folosea un mic motor cu aburi insa la inceputul anilor 1890 l-au abandonat pentru unul ce folosea un motor cu combustie interna. Porecla ce i-a fost data era "Dalifol"

Motocicleta Hildenbrand si Wolfmuller. Germania si Franta. 1894-1897

Dupa ce au realizat prototipul motocicletei pe aburi fratii Hildebrand s-au asociat cu Alois Wolfmuller pentru a fabrica un protptip dupa un proiect patentat de Wolfmuller si Hans Geisenhoff in 1894.Aceasta poate fi considerata prima motocicleta produsa in Germania sau Franta pana in 1896.Motorul este un "twin"(2 cilindri) in 4 timpi ,cilindrii avand diametrul de 90 mm si o cursa a pistonului de 117 mm(asta ar da o capacitate de 744cmc x 2cilindri =~1500cmc!!!!).Pistoanele lucrau la unison,dar exploziile in cilindri se produceau alternativ.Bielele actionau direct pe roata spate,ca la motoarele cu abur.Astfel roata spate are si rol de volanta,pe langea cel de rulare ,si datorita coeficientului mare de frecare era nevoie de arcuri care sa ajute la revenirea pistoanelor la PMS (punctul maxim superior).Alimentarea era pe un fel de carburator(?) iar aprinderea prin tuburi incalzite cu alcool (un fel de "spirtiera"...).Uleiul de ungere era stocat in tevile din care era confectionat cadrul. Ce va mai pot spune este ca persoana de pe "motor" este Maurice J. Schulte, unul dintre cei care va pune bazele fabricii de motociclete Triumph.

"Penningto-ul". Statele Unite si Anglia. 1895-96
Se pare ca motocicleta are o singura valva la carburator si "wiping contact dry battery electric ignition". (Sper ca v-ati lamurit pt ca eu sunt inca in ceata..). Oricum, pt dreptul de comercializare E.J. Pennington a primit 500.000$ insa nu a intrat niciodata in productie.

Tricicleta De Dion-Bouton. Franta. 1895-1902
Contele De Dion, un mare entuziast al motoarelor a reusit modificarea unui motor Daimler care producea 0.5 cai putere si avea 1220cc. Dupa 1900 si inca cateva modificari s-a ajuns la 4.5 cai putere iar in 1903 la 12 cai putere.
Bicicleta cu motor "Holden". Anglia. 1896-1902
Holden-ul dezvolta 3 cai putere la 430 RPM, adica cam 30 de Km/h.
Bicicleta cu motor "Beeston". Anglia. 1898
Produsa de Beeston Cycle Co. ea era capabila sa ajunga la aproape 40 km/h cu motorul sau de 1.75 cai putere. Greutatea ei finala era de 130 lbs.

Motocicleta "Werner". Franta. 1898-1902
O motocicleta ce functiona cu o combinatie intre vapori de gaz si o flama deschisa, de unde rezultatele dezastruase cand a sarit in aer... Oricum, urmasii au avut parte de bujie si ignitie electrica...

 

Copyright © 2007 Noaca Catalin