Comenzile motocicletei sunt amplasate pe ghidon si in apropierea scaritelor pentru comenzile actionate de picior, astfel: ambreiajul este comandat de un levier in partea stanga a ghidonului; mansonul acceleratiei este plasat in dreapta, alaturi de levierul franei fata; frana spate este comandata de picior, printr-o pedala situata in partea dreapta; piciorul stang comanda pedala schimbatorului de viteze.

Cutia de viteze este secventiala, cu punctul mort intre treptele 1 si 2.

Tipuri

Motociclete de strada

Categoria cea mai raspandita, inglobeaza multe tipuri de motociclete.

Standard/Naked

Aceste motociclete sunt destinate preponderent mediului urban si au o forma clasica, generica. Acest tip de motocicleta este recomandat incepatorilor, deoarece sunt manevrabile si in majoritatea cazurilor nu au motoare foarte puternice ...

Cruiser

Motociclete destinate plimbarilor lungi, in afara oraselor. Saua joasa, ghidonul lat si un motor de cilindree mare, optimizat pentru cuplu maxim la turatii mici arata ca accentul este pus in principal pe confortul motociclistului si mai putin pe performantele sportive.

Chopper

Adevarate bijuterii, chopperele sunt motociclete modificate de proprietar pentru satisfacerea gustului sau estetic. Un chopper e o motocicleta joasa, cu cadrul alungit si furca rotii este mult mai inclinata. Motoarele folosite sunt preluate de pe cruisere (Harley Davidson).

Sport

Aceste motociclete sunt optimizate pentru viteza si performante sportive, asemanatoare motocicletelor de curse din care sunt derivate. Folosesc motoare puternice de turatie mare, au carene in jurul cadrului pentru reducerea rezistentei la inaintare, frane puternice si impun motociclistului o pozitie specifica, cat mai ascuns in spatele parbrizului si carenelor.

Touring

Motociclete destinate parcurgerii unor distante mari. Spre deosebire de cruisere, acest tip de motociclete prezinta si caracteristicile unei motociclete sport.

Motociclete pentru teren accidentat

Enduro

Destinate exclusiv deplasarilor in teren accidentat. Nu sunt dotate cu faruri si semnalizatoare, circulatia lor nefiind permisa pe drumurile publice. Pot fi recunoscute dupa silueta inalta, garda mare la sol, roata fata mai mare si cauciucurile cu crampoane. Cele destinate exclusiv deplasarilor in teren accidentat si care nu sunt dotate cu far si semnalizatoare sunt Cross cele care au far si sunt inmatriculabile sunt enduro.

Dual Sport

Denumite si soft-enduro sau touring-enduro aceste motociclete sunt un hibrid intre motocicletele touring si cele enduro. Sunt adaptate atat iesirilor in teren accidentat cat si soselelor.

Motociclete de competitie

Cross

Asemanatoare motocicletelor enduro, sunt folosite in competitiile de motocross, pe trasee de pamant special amenajate cu obstacole si trambuline.

Dirt-track

Motociclete foarte simple, fara cutie de viteze si frane (!), cu care se concureaza pe piste ovale special amenajate.

Superbike

Motociclete sportive de 1000cc, derivate din modele de serie puternic modificate de constructori. Aceasta clasa ofera un bun prilej constructorilor de a prezenta modelele de serie pe care le vand.

Supersport

Similar clasei superbike, motocicletele supersport sunt modele de serie de capacitate cilindrica mai mica si cu mai multe restrictii asupra rilor ce pot fi facute pentru a le putea inscrie in competitie.

Supermoto

Aceste motociclete sunt un hibrid intre motocicletele de viteza pe circuit si cele de cross. Concureaza pe trasee mixte de cross cu asfalt.

Altele

Scuter

Scuterele sunt motociclete de mici dimensiuni, dotate cu transmisii automate, motoare de putere mica si roti tipic mai mici decat motocicletele. Scuterele sunt populare ca mijloace eficiente si ieftine de transport in aglomerarile urbane.

Moped

Mopedul (ciclomotor) este un hibrid intre bicicleta si motocicleta. Un moped se poate deplasa fie cu ajutorul pedalelor, fie cu ajutorul unui mic motor (sub 50cc). Conducerea lui pe drumurile publice nu necesita permis de conducere.

Copyright © 2007 Noaca Catalin